
 

 

 

 

Mr Philip Perry 
Workforce Pay & Pensions Division      
Department for Communities & Local 
Government 
Zone 5/G6, Eland House,  
Bressenden Place, 
London,  
SW1E 5DU   
    

  

 

Dear Mr Perry, 

DRAFT LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME (MISCELLANEOUS) 
REGULATIONS 2009 

I refer to your letter dated 28 November 2008 in which you invited comments 
on proposed amendments to the LGPS Regulations. 
 
Please note that the following comments on technical issues are submitted 
on behalf of Wirral Council in its roles as a district council and as the 
Administering Authority of the Merseyside Pension Fund. 

Regulation 11 - (changes to regulation 10) the circumstances when the 
average of any three consecutive years’ pensionable pay within their final ten 
can be used - still requires further clarification to ensure that members who 
suffer a restriction or reduction in their pay rather than purely a reduction are 
protected. The change should be effective from 1 April 2008. 
 
The regulation should also confirm to who an election under it should be 
made and in what timescale and what the position should be if a member 
dies in service without having made an election who would have benefited 
from the provision.  
 
The Authority would support the proposal that regulation 10(1) be amended 
by the addition of a sub paragraph (d) to include a restriction or reduction in 
pay  instigated by the employer, as a result of the removal of a contractual 
payment or benefit.      

Sub paragraph 10 (2) should be amended to also exclude a reduction in pay 
which immediately follows a period in which the member’s pay was 
temporarily increased. The treatment of a reduction which may be 
experienced during the run up to retirement in respect of variable 
performance related pay should be clarified. 
 
The Authority would support the proposal made by the LGE in its recent 
paper on Final Pay to deal with the discrepancies that exist between 
Regulations 8 and 10 of the BMC Regulations 2007.  
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It would also be helpful if Regulation 4(2) of the BMC Regulations 2007 
(meaning of pensionable pay) was amended to confirm whether or not lump 
sum payments to buy out a pensionable payment or benefit are pensionable 
or not. 
 
Regulation 12B - (conversion of discretionary compensation into 
membership). The potential implications of such a decision in terms of 
possible the HMRC Lifetime Allowance test and for members in relation to 
Pensions Sharing on Divorce should be spelt out to all parties. 
 

Regulations 13 - (election to pay additional pension: survivors benefits) 
Should reference to before 4th April 1988 be amended to before 6th April 
1988? 
 
The Authority would support the view that to only provide such an option to 
provide extra pension to members with a co-habiting partner or civil partner 
does not seem equitable and that on equality grounds the regulation should 
also allow a spouses pension to be increased in the same way. 
 
It seems strange that the purchase of up to £5,000 of additional survivor’s 
pension is completely unrelated to the actual length of the pre 6th April 1988 
membership of the member in the Scheme. This contrasts with the past  
treatment of female scheme members who could only uprate their actual pre 
6th April 1988 membership for widower’s pension purposes. 
 
Although new regulation 14A sets out the rules for paying ARCS for 
additional survivor’s pension regulation 24(2) of the BMC Regulations 2007 
should also set out how the benefits are payable. 
 
Regulation 16 - death grants for deferred members and Regulation 26 
GMP’s should both be effective from 1 April 2008. 

Regulation 23 - (other money purchase schemes may be paid by a member 
into their additional voluntary contribution arrangement). 
 
The change proposed is not in line with the latest agreed and stated intention 
of the DCLG that it should only be possible to transfer LGPS AVCs into the 
LGPS AVC arrangement and that other free standing AVCs and other money 
purchase arrangements should instead purchase membership under 
regulation 83 of the administration regulations. 
 
 
 
 
 
 
 



 

Paragraph 6 of the covering letter referred to possible changes to 
Regulation 16 and Transitional Regulation 4 - dealing with aggregation of 
LGPS membership. 
 
Under regulation 16 deferred members may within the first 12 months of any 
new local government employment choose to aggregate only their 
immediately previous period of membership but (TP) Regulation 4 permits 
members simply to aggregate membership of the 1997 Scheme within 12 
months of resuming active membership.  
 
Some authorities are also allowing members to aggregate any of their 
previous periods of service, not just only the one that was immediately 
previous. Also although employers have discretion to extend the 12 months 
deadline to enable members to choose to aggregate the immediately 
previous deferred benefit many are not prepared to do so because of the 
cost implications. 

It is noted that the current regulations do not deal with members who have 
deferred benefits under the 1995 or earlier regulations or those who have 
frozen refunds.  

The Authority would support the proposal by the LGE that to avoid confusion 
and differential treatment, that the Transitional Provisions Regulations should 
provide that Regulation 16 of the Administration regulations should equally 
apply to those who left with deferred benefits under the 1997 Regulations or 
earlier regulations and who rejoin the LGPS on or after 1 April 2008. The 
Rules on aggregation should equally apply to aggregation of a frozen refund. 

This is an area of great confusion with many Funds faced with employees 
who were transferred under best value type outsourcing contracts who 
although they were allowed to remain in the LGPS by virtue of admission 
agreements chose to retain separate deferred benefits as they had concerns 
about the security of their terms and conditions with the new private 
companies. A number of these staff have subsequently been transferred on 
one or more occasions to different contractors on re-tendering of contracts 
and opted to retain separate deferred benefits each time. A number of these 
staff now find themselves facing redundancy and the financial implications of 
their past decisions not to aggregate their earlier periods of membership 
resulting in no entitlement to draw pension benefits for large periods of their 
employment which remain deferred until age 60 or later. The Authority would 
support a wider debate on the whole area of aggregation of previous periods 
of membership and rules on transfers in, having regard to the current 
discussions about the future of the Club Arrangements. 

If you require any further information or assistance please do not hesitate to 
contact me. 

Yours sincerely 

 

 

Deputy Head of Pension Fund 


